Final senesinde bir öğrenciyim ve etrafımdaki sınıf arkadaşlarımın çoğu backend, yapay zeka ve siber güvenlik gibi konulara odaklanmış durumda. Bölümümde özel olarak frontend üzerine çalışan tek bir kişi bile bulunmuyor.
Frontend alanının hafife alındığını hissediyorum veya gerçekten hafife alınması gereken bir saha mı acaba? İş ilanlarına baktığımda doğrusu fullstack pozisyonları en fazla, frontend rolleri ise ikinci sırada daha popüler gibi görünüyor.
Özellikle frontend rolünde çalışan kişilerin yanıt vermesi beni mutlu eder. Mesleğinizde üst düzey yetenekler tam olarak nelerdir?
Frontend kesinlikle değersiz değil - tam tersine çok teknik ve karmaşık bir alan. 5 yıldır bu işi yapıyorum ve sürekli çıkan yeni teknolojilere ayak uydurmak zorundayım. Modern frontend sadece HTML/CSS yazmak değil; state management, bundling, testing, accessibility ve browser compatibility gibi ciddi teknik konular var. Kullanıcı deneyimi şirketler için kritik olduğu için kalifiye frontend developlara talep hiç bitmiyor. Üst düzey beceriler: modern framework’lerde uzmanlaşma, performans optimizasyonu, karmaşık animasyonlar ve micro-frontend mimarisi. Pazar değeri olarak backend kadar saygın bir pozisyon.
merak ediyorum hangi şehirdesin? istanbul/ankara’da frontend dev pozisyonları bol. belki arkadaşların sadece trend’i takip ediyordur? AI araçları gelişirken frontend’in geleceği hakkında ne düşünüyorsun?
ben de 4 senedir frontend ile uğraşıyorum ve bence çok değerli! sadece farklı beceriler gerekiyor. UX/UI, performans ve erişilebilirlik gibi konular derin. fullstack modası var ama hala iyi frontend dev’lerine ihtiyac var, ücretler de güzel.