Sziasztok! Érdekelne, hogy a különböző fejlesztőcsapatoknál melyik területen van több tapasztalat és erősség. Nálatok inkább a szerver oldali dolgokkal foglalkoztok többet (adatbázisok, API-k, logika), vagy a felhasználói felület készítésében vagytok jobbak (dizájn, interakció, böngészős dolgok)? Tapasztalatom szerint a legtöbb helyen valamelyik irány erősebb szokott lenni. Kíváncsi vagyok, hogy ti mit tapasztaltok a saját munkátoknál. Melyik részhez van több ember, és melyikben érzitek magatokat biztosabbnak?
Tapasztalataim alapján ez függ a cég profilától és a vezető fejlesztők hátterétől. Ahol dolgoztam, az határozta meg a csapat erősségeit, hogy milyen projektekkel kezdtek. Ha kezdetben backend-heavy alkalmazásokat fejlesztettek, ott több senior backend fejlesztő gyűlt össze idővel. Észrevettem, hogy a backend-orientált csapatokban gyakran jobban megbecsülik a frontend munkát, mert tudják, mennyire komplex terület. Viszont a piaci igények miatt sokszor kénytelenek vagyunk alkalmazkodni - mostanában például sok helyen erősítik a frontend csapatokat, mert a felhasználói élmény lett a versenyképesség kulcsa. A toborzás szempontjából is érdekes, hogy backend fejlesztőből könnyebb találni tapasztaltat, míg jó frontend fejlesztő ritkább.
Nálunk egyértelműen a backend dominál, kb 70-30 arányban. Fullstack pozíknál is inkább backend tapasztalattal keresnek embereket, aztán megtanítják a frontend-et. Valószínűleg azért, mert a legacy rendszerek miatt folyamatosan kell API-kat átírni vagy javítani.
Érdekes kérdés! Ti hogy látjátok, befolyásolja-e a remote munka ezt az arányt? Nálam úgy tűnik, távmunkában könnyebb backend fejlesztőt találni, de frontendnél jobban számít az együttműködés designerekkel. Vajon ez változtat a csapatok összetételén hosszútávon?