Imam sedmogodišnje iskustvo kao frontend programer, uglavnom sa React i TypeScript tehnologijama. Sada se nalazim na raskršću i pokušavam da odlučim kako da se razvijam profesionalno.
Razmislјam o tri različite opcije:
Opcija 1: Učenje Node.js-a i postajanje fullstack developera
Opcija 2: Kompletna promena smera ka enterprise backend razvoju (C# i .NET ekosistem)
Opcija 3: Dublje usavršavanje u frontend oblasti
Koja opcija bi bila najbolja za budućnost? Da li je vredno menjati smer nakon toliko godina iskustva u frontend-u? Kakva su vaša iskustva sa sličnim odlukama?
Zanimljiva dilema! Gde se vidiš za 5-10 godina? Šta te više privlači - dizajniranje korisničkih iskustava ili rešavanje kompleksnih sistemskih problema? I koliko ti je važna sigurnost posla naspram novih izazova?
Iz mog iskustva, React + TypeScript je odličnu osnovu za bilo koji smer. Ali prvo - jasno definiši svoje karijerne ciljeve. Želiš stabilnost i visoke plate? C# i .NET su solidni za enterprise projekte. Frontend specijalizacija može biti lukrativna ako se fokusiraš na performanse, accessibility ili arhitekturu velikih aplikacija. Ključno je ovo - tvoje sedmogodišnje iskustvo nije izgubljeno bez obzira šta odabereš. Moderni razvoj zahteva razumevanje celog procesa, tako da će ti frontend znanje biti vredno čak i ako pređeš na backend. Moj savet: eksperimentiraj sa pet-projektima u sva tri smera nekoliko meseci pre konačne odluke.
posle 7 godina fronta, definitivno imaš dobru bazu za bilo koji smer. preporučujem opciju 1 - nodejs jer već znaš javascript i typescript, neće ti biti stresno kao prelazak na c#. fullstack devovi su traženi i plaćeniji. ja sam isto prešao sa reacta na node i nije bio šok.